Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ | του Γιώργου Σανιδά

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα οξυμένα κοινά προβλήματα των τριών γειτονικών Σποράδων, ευνοούν τη συνεργασία τους. Συνεργασία που δεν πρέπει να μείνει σε ευχολόγια, αλλά να μετατραπεί σε στοχευμένες ενέργειες κινητοποιώντας και την Περιφέρεια μέσα από τη θέσπιση ενός άτυπου οργάνου κορυφής που θα συνεδριάζει ανελλιπώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα χαράσσοντας στόχους και έχοντας την ευθύνη της υλοποίησής τους.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να στελεχωθεί το γραφείο της Περιφέρειας στη Σκιάθο, το οποίο, με την εποπτεία του νέου εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, κου Ζλατούδη, να προωθεί συγκροτημένα τα θέματα των νησιών. Υγεία (διακομιδή ασθενών και ασφάλιση των κατοίκων), παιδεία (ίδρυση σχολής τουρισμού), υπηρεσίες (εφορία, κτηματολόγιο που είναι υπ’ ατμόν κλπ), καιρικά φαινόμενα (αντιπλημμυρικά έργα), σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, πυροπροστασία, ενέργεια και πρωτίστως, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, αποτελούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ίσως έφθασε η στιγμή να ξαναμπεί στο τραπέζι το θέμα συνεκμετάλλευσης πλοίου με την ουσιαστική συμμετοχή των τριών δήμων και μέσα από την ίδρυση συνεταιριστικής επιχείρησης στα πρότυπα του πετυχημένου μοντέλου της Σκύρου.

Επιβάλλεται επίσης οι δήμοι να μεριμνήσουν για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων, την ίδρυση συλλόγου απανταχού Σποραδιτών, την ανταλλαγή επισκέψεων φορέων των τριών νησιών, κυρίως τους χειμερινούς μήνες και στα πλαίσια πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Τέλος, υπάρχει το μείζον θέμα του τουρισμού που φθίνει στα τρία νησιά και μπορούν να επιμεριστούν κόστη προβολής σε εκθέσεις, να προτείνουν σε δυνητικούς ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες πακέτα συνδυαστικών διακοπών, να επιλύσουν προβλήματα μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου, να συνεργαστούν στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού κλπ.

Οι Β. Σποράδες έχουν αφοπλιστικά οικονομικά στοιχεία να παρουσιάσουν στην Πολιτεία και την Περιφέρεια σχετικά με την απόδοση φόρων, την εισροή συναλλάγματος και την συμμετοχής τους στο ΑΕΠ και μ’ αυτά μπορούν μαζί να διεκδικήσουν όσα πραγματικά δικαιούνται ώστε να πάψουν να αποτελούν από τα πιο παραμελημένα νησιώτικα συμπλέγματα στην ελληνική επικράτεια.

του Γιώργου Σανιδά




Οι τρεις νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους και ο Σάκης Ζλατούδης (Εντεταλμένος  Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Σποράδων)


πηγή: skiathoslife.gr
Κοινοποίηση