Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Ας ευαισθητοποιηθούν οι ιδιοκτήτες στις κατοικήσιμες περιοχές για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους

Για όσους ενδεχομένως να το αγνοούν ότι  ο καθαρισμός των χώρων είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: << οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά >>.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

Τι εφαρμόζεται στην πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι ελάχιστοι ιδιοκτήτες εφαρμόζουν τον νόμο και καθαρίζουν τους χώρους τους. Και ο νόμος αναφέρει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν φροντίσει να καθαρίσει, ο Δήμος πρέπει να τον ειδοποιήσει και αν πάλι δεν το κάνει , τον καθαρισμό αναλαμβάνει συνεργείο το οποίο τελικά καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.

Η νομοθεσία αναφέρει συγκεκριμένα:

<< η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα >>.

Στις περισσότερες, βέβαια, δημοτικές αρχές που έχουν την ευθύνη δεν γίνεται τίποτα, αφού κανείς μάλλον δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με φίλους, συγγενείς κτλ.
Εαν όμως τα ακαθάριστα οικόπεδα γίνουν η αιτία μιας καταστροφής από πυρκαγιά; Συν το ότι είναι πλέον χώροι εστίας μολύνσεως από πεταμένες σακούλες με σκουπίδια... συν το ότι δημιουργούνται φωλιές από ποντίκια, φίδια κτλ... που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τρυπώσουν σε μία οικία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Περνάς από ένα βρώμικο οικόπεδο και αναδύεται μία μπόχα... μία βρώμα, από σκουπίδια η ψόφια ζώα. Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να δουλέψει η νομοθεσία και εδώ στη Σκόπελο;
Ας τα σκεφτούμε λοιπόν όλοι τα παραπάνω, ας μην εθελοτυφλούμε και ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο. Είναι θέμα ασφάλειας και υγείας.

Κοινοποίηση