Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος στην Σκόπελο

Η εκδήλωση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10 Απριλίου 2019 στη Σκόπελο ήταν μεγαλειώδης και άκρως συγκινητική.Συνδιοργανωτές ο Δήμος Σκοπέλου,η Ισραηλίτικη Κοινότητα Βόλου και με την στήριξη της Ι.Μ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β.Σποράδων.

Εκτός της Δημοτικής Αρχής και των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Στην τελετή συμμετείχαν το Γυμνάσιο και Λύκειο Σκοπέλου, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου.

Προσφωνήσεις, χαιρετισμοί, ομιλίες και βίντεο ντοκουμέντα από τα χρόνια του Ολοκαυτώματος, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έδωσαν πολλές στιγμές συγκίνησης. Ιδιαίτερα μνήμες ξύπνησαν από την κ. Υβέτ Λεών, η οποία εξιστόρησε την διάσωση της οικογένειάς της από κατοίκους της Γλώσσας στα δύσκολα χρόνια, καταδεικνύοντας έτσι την ανθρωπιστική συμπεριφορά των Σκοπελιτών. << Δύο χιλιάδες περίπου κάτοικοι και δεν βρέθηκε ένας μικρός η μεγάλος να προδώσει. Ότι εδώ υπάρχουν Εβραίοι. >> είπε σε κάποιο σημείο η κ. Λεών. Η τελετή έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων και με χορωδία από μαθητές.

Αξίζει τέλος να αναφερθούν τα ονόματα που φιλοξένησαν σε καλύβια της Γλώσσας την οικογένεια με άκρα μυστικότητα και με κίνδυνο της ζωής τους, όπως και του καπετάνιου που με το καΐκι, τους μετέφερε από την Θεσσαλονίκη:

                                           ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΙΑΘΙΤΗΣ (καπετάνιος)
ΣΤΕΦΑΝΗΣ & ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΜΙΤΖΕΛΙΩΤΗ




















Κοινοποίηση