Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων - 20 Αυγούστου / Σκόπελος

Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Ο Φάρος της Σκοπέλου στη θέση Γουρούνι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού (προς τη Γλώσσα) και χρονολογείται από το 1884.
Εκείνη την χρονιά μπήκε για πρώτη φορά σε λειτουργία με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Σταμάτησε να λειτουργεί την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για ευνόητους λόγους και επαναλειτούργησε το 1944 και έπειτα. Από το 1984 η πηγή ενέργειάς του (πετρέλαιο) αντικαταστάθηκε με το ρεύμα. Πολύ άνετοι οι χώροι μέσα, με έντονη την παρουσία της πέτρας.Από το ισόγειο κτίριο έως και πάνω, στον στενό χώρο του λαμπτήρα,υπάρχουν 74 σκαλοπάτια όπου τα 65 απ΄ αυτά είναι φτιαγμένα με πέτρα.

'Όλοι οι φάροι ανα την επικράτεια λειτουργούν είτε με ρεύμα είτε με ηλιακή ενέργεια. Η λειτουργία του φάρου της Σκοπέλου (ρεύμα) είναι αδιάκοπη αφού μπαίνει σε λειτουργία με ρύθμιση ενός φωτοκύτταρου ενώ οι φαροφύλακες έρχονται κάθε μήνα αρκετές ημέρες για διαμονή όπου και γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι αυτού.Τέλος να αναφέρουμε ότι η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε πληθώρα φάρων.



                                                                        BINTEO
                                                   *πατήστε κάτω δεξιά το γρανάζι και επιλέξτε την ανώτερη τιμή για ακόμα καλύτερη εικόνα
Κοινοποίηση