Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

...περί τεχνοκρατών ο λόγος

 Καταρχήν τι σημαίνει τεχνοκράτης; Τεχνοκράτης είναι ο τεχνικός που δίνει προτεραιότητα στη λύση του τεχνικού μέρους ενός προβλήματος σε βάρος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής πλευράς. Και για να το κάνω ακόμα πιο λιανά, οι τεχνοκράτες ασκούν τη πολιτική με βάση τη μελέτη των δεδομένων και των οικονομικών μηχανισμών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας! Οι υπηρεσίες τους δεν παράγουν βέβαια όπως όλοι έχουμε νιώσει καλά στο πετσί μας  ευημερία της κοινωνίας, αλλά υποτίθεται, ευημερία των αριθμών!!!

Τι σημαίνει η λέξη πολιτική; Πολιτική είναι η συντονισμένη δράση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων με σκοπό να πετύχουν στόχους που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Με την πολιτική οι άνθρωποι οργανώνουν την κοινωνική τους
συμβίωση. Συμμετέχουν σε μια δημόσια διαδικασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αφορούν κοινωνικές ομάδες ή το κοινωνικό σύνολο. Και σε απλή καθομιλουμένη, πολιτική είναι να ασχολείσαι με τα κοινά για να κάνεις καλύτερη τη ζωή των άλλων.

Ποια είναι η δουλειά των πολιτικών; Οι πολιτικοί είναι οι αποδέκτες των αιτημάτων των πολιτών, οι τελικοί εκφραστές τους στο πεδίο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Έχουν τη γνώση και την εμπειρία. Το ζητούμενο βέβαια στην πράξη είναι να καταλήγουν σε συμφωνία, προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο. Αντικείμενο της πολιτικής και έργο των πολιτικών είναι να υπηρετούν το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ιδανικά, όραμα και η δράση τους να έχει αποτελεσματικότητα.

   Ποιο είναι το δικό μου συμπέρασμα όλων των παραπάνω; To ιδανικότερο που θα μπορούσε να έχει ένας υποψήφιος, θα ήταν ένα κράμα πολιτικού και τεχνοκράτη. Άλλωστε αυτή η συνταγή φαίνεται να δουλεύει αρκετά καλά ιδίως στην Ευρώπη.   Προς το παρόν στην Ελλάδα αν πάρουμε σαν παράδειγμα τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, έως τον τωρινό Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τους υπόλοιπους ιμιτασιόν πολιτικούς, λειτούργησαν πολύ περισσότερο σαν τεχνοκράτες παρά σαν πολιτικοί, με τα γνωστά αποτελέσματα. Για μένα τώρα είναι που χρειάζονται οι αληθινοί πολιτικοί. Αν ένας τεχνοκράτης θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική καλό θα είναι να είναι πρώτα πολιτικός. Αυτό μεταφράζεται στο να ενδιαφερθεί πρώτα για την ευημερία των ανθρώπων και να μη παρασύρεται από την ευημερία των αριθμών. Κυρίως όμως πρέπει να είναι σε επαφή με την κοινωνία της οποίας επιθυμεί να γίνει υπηρέτης, και όχι αποκλειστικά με τους γραφειοκράτες που αναπόφευκτα θα συναναστρέφεται καθημερινά. Μέχρι να βρεθεί όμως αυτό το κράμα….όνειρο ζω…μη με ξυπνάτε τώρα, μη!!!

Αστροπελέκι...  
Κοινοποίηση

1 σχόλιο:

  1. Τόσα χρόνια οι πολιτικοί απέδειξαν περίτρανα ότι δεν είχαν καμία σχέση με τους αριθμούς, οι οποίοι θα γύριζαν προς όφελος των πολιτών.Οι μόνοι αριθμοί που τους ενδιέφεραν ήταν αυτοί των τραπεζικών τους λογαριασμών που αυγάτιζαν φυσικά από μίζες και λαμογιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια υπάρχουν για να καταθέτουν οι αναγνώστες τις απόψεις και τις σκέψεις τους και να συνεισφέρουν στον πολιτισμένο διάλογο. Ανώνυμα σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο περιεχόμενο ή παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα, δεν θα δημοσιεύονται και θα διαγράφονται.Επίσης σχόλια με γραφή greeklish θα διαγράφονται. Ανώνυμα μηνύματα για προβολή από το blog οποιουδήποτε θέματος η προβλήματος, δεν θα λαμβάνονται υπ όψιν.
Το blog φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση και τη συμμετοχή σας.