Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Eξαιρετική παρουσίαση της Σκοπελίτικης παραδοσιακής φορεσιάς / Γλώσσα Σκοπέλου

Eξαιρετική ομιλία και παρουσίαση της Σκοπελίτικης παραδοσιακής φορεσιάς έγινε σήμερα το πρωί 29/8 στην κεντρική πλατεία της Γλώσσας. Συγκεκριμένα βάσει του προγράμματος που είχε βγει από τους διοργανωτές του Πλέγματος, σχεδόν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που λαβαίνουν μέρος στο Φεστιβάλ Σκοπέλου (εδώ), επισκέφτηκαν το χωριό και την κεντρική πλατεία.
Εκεί έμαθαν αναλυτικά στοιχεία - ονομασίες των τοπικών ενδυμασιών κατά περίσταση
                                                                        (π.χ. του αρραβώνα ).

Κύριος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Παλαιολόγου ενώ τις παρουσιάσεις των στολών έκανε η κα. Νίνα Ορφανού, εξηγώντας ένα προς ένα τα μέρη των ενδυμάτων, με αποκορύφωση την εντυπωσιακή και ξακουστή Στόφα (Νυφική στολή).
Αυτή η παρουσίαση, όπως αναφέρθηκε, γίνεται για πρώτη φορά δημοσίως και τόσο αναλυτικά με κορίτσια και αγόρια εθελοντές, που έχουν μάθει από μικρά να αγαπούν την παράδοση του τόπου. Η ομιλία για την ιστορία και πολλά στοιχεία της ενδυμασίας είναι παρμένα από το βιβλίο της κας. Μαρίκας Δελήτσικου (φιλόλογος - συγγραφέας), "Σκοπελίτικη Φορεσιά" αλλά και από τις προσωπικές μαρτυρίες - εμπειρίες της κας. Νίνας Ορφανού. Το ταξίδι της επιστροφής άφησε ικανοποιημένα όλα τα χορευτικά συγκροτήματα που ήρθαν στη Γλώσσα, αφού πρώτα φρόντισαν στο τέλος να βγάλουν πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες με τις στολές.

















Κοινοποίηση