Διαφημίσεις

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία " ΠΛΕΓΜΑ "

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» συστήθηκε το 2014 και έχει την έδρα της στη Σκόπελο. Μέλη της είναι η Μαρία Ψαρρού, υποψήφια διδάκτωρ Μέσωv και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και η Αγγελέτου Κωνσταντίνα, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Πολιτιστικής Διαχείρισης: Θέατρο, Μουσική και Χορός.  Και τα δυο μέλη του Πλέγματος διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς και σημαντικό ακαδημαϊκό έργο σε θέματα φεστιβάλ, δικτύωσης και πολιτιστικής διαχείρισης. 
Η Αγγελέτου Κωνσταντίνα, μετά από πολυετή ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και τη μακρά θητεία της στον Πολιτιστικό Σύλλογο, εμπνεύστηκε και διοργάνωσε το 2013 το «1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Διαμαντής Παλαιολόγος», υπό τη σκέπη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας Σκοπέλου με την βοήθεια και συμπαράσταση εθελοντών και των υπολοίπων μελών τον απερχόμενου Δ.Σ. Η διοργάνωση κρίθηκε απόλυτα επιτυχής, με τη συμμετοχή 240 χορευτών και συνοδών και δέκα χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν το γεγονός με το Star Channel να καλύπτει δημοσιογραφικά το φεστιβάλ και τις παράλληλες δραστηριότητες με εκτενές ρεπορτάζ. 

Οι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Γλώσσας ωφελήθηκαν πολλαπλώς από την διοργάνωση του φεστιβάλ αφού το Λουτράκι, η Γλώσσα και το Έλιος κατακλύστηκαν στο τέλος της τουριστικής σεζόν με χορευτές και συνοδούς.  Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι ντόπιοι αλλά και εναπομείναντες τουρίστες  είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και το διασκέδασαν με την ψυχή τους. 

Από την περσινή εμπειρία το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο.  Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»  πρέπει να γίνει θεσμός, να συνεχιστεί, να μεγαλώσει και να βελτιωθεί προς όφελος του πολιτισμού, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού του νησιού μας. 

Για αυτό το λόγο, η επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος Διαμαντή Παλαιολόγου είναι τη διοργάνωση του φεστιβάλ να αναλάβει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς.  Προκειμένου να γίνει θεσμός για το νησί μας,  είναι απαραίτητο να χαραχθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι σε βάθος δεκαετίας, να σχεδιαστεί μια στρατηγική επικοινωνίας και να καταστρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτιστικού μάρκετινγκ.  Επίσης, είναι σημαντικό οι εμπειρίες της κάθε διοργάνωσης να μεταλαμπαδεύονται από διοργάνωση σε διοργάνωση για να αποφεύγονται λάθη που έγιναν σε προηγούμενα φεστιβάλ και κάθε χρονιά να βελτιώνεται οργανωτικά. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η επιθυμία της οικογένειας είναι το φεστιβάλ προς τιμή του μεγάλου δάσκαλου να διοργανώνεται από εδώ και πέρα από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο μας και την χορευτική μας παράδοση. 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» καλεί τους εθελοντές καθώς και όλους τους συλλογικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της Γλώσσας καθώς και της Σκοπέλου να συνδράμουν στην συνδιοργάνωση του φεστιβάλ προκειμένου από κοινού να επιτευχθούν οι στόχοι οικονομικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας της περιοχής μας.  

1 σχόλιο:

Γιώργος Μαριδάκης είπε...


Καλή επιτυχία στη δράσεις της εταιρίας σου Κωνσταντίνα! Δυστυχώς η απαξίωση ενός συλλογικού οργάνου(Πολιτιστικού Συλλόγου Γλώσσας) που χρόνια τώρα εσύ και η οικογένεια του αήμνυστου δασκάλου μας Διαμαντή Παλαιολόγου κοσμείται με τη συμμετοχή και την προσφορά σας, είναι κάτι που με θλίβει προσωπικά! Θεωρώ ότι τέτοιες δράσεις θα πρέπει να γίνονται από τον σύλλογο που εκτός από αξιοπρεπέστατο Δ.Σ., κατά τη γνώμη μου, απαριθμεί και πάρα πολλά μέλη στο χωριό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα και όχι από προσωπικές εταιρίες, κερδοσκοπικές η μή! Επίσης να τονίσω ότι το φεστιβάλ αυτό η και οποιοδήποτε άλλο δεν είναι κτήμα κανενός προσώπου να το παραχωρεί οπού θέλει άσχετα αν έγινε η τιμή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο πέρυσι, στην οικογένεια Παλαιολόγου, να ονομαστεί "Διαμαντής Παλαιολόγος", είναι κάτι που ανήκει σε όλους τους κατοίκους αυτού του τόπου! Και για να τελειώνω με τις φλυαρίες μου θα δανειστώ ένα κομμάτι το οποίο ανάρτησες εσύ Κωνσταντίνα, πέρυσι μετά το τέλος του φεστιβάλ στο blog του συλλόγου!
Το εγχείρημα ήταν τεράστιο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του πολιτιστικού συλλόγου. Η συμμετοχή των χορευτικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία κάτι που ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν το χώρο των εκδηλώσεων για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν από τη μεγάλη συμμετοχή. Υπήρξαν δε αρκετά χορευτικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας και χρονικών περιθωρίων.

Επιδίωξη του ΔΣ είναι το φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός και η πείρα που απόκτησε είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα λάθη που πιθανών έγιναν φέτος.

Όλοι οι συμμετέχοντες ένιωθαν το Μάντο να παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα του φεστιβάλ και να νιώθει περήφανος για όλες τις αρχές που ο ίδιος δίδαξε με τη στάση ζωής του: Ήθος, Αγάπη για την παράδοση, Εθελοντισμός, Προσφορά, Ανιδιοτέλεια……..

Το ραντεβού ανανεώθηκε με την ευχή «πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς…..»