Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, αλλά και ιδιαίτερη φόρτιση λόγω της πυρκαϊάς στην περιοχή Μεσσαπίων, τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με πληθωρική συμμετοχή του πιστού Λαού του Θεού, τόσο σε Ενορίες, μικρά Παρεκκλήσια, αλλά και Ιερές Μονές, οι οποίες ιδιαιτέρως τιμούν την                                                                                      Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, την  Τετάρτη 14 Αυγούστου, παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και ενώ μαινόταν για δεύτερη μέρα η καταστροφική πυρκαϊά, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πυρόπληκτης Ενορίας του Κοντοδεσποτίου και πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, τον Σταυροφόρο-οικονόμο Γεώργιο Πανώργια-Εφημέριο της Ενορίας και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού και προέστη της Ιεράς Λιτανείας κατά την οποία οι άρτι επιστρέψαντες στις εστίες τους κάτοικοι του χωριού συνόδευσαν με ένθεο ζήλο το ιερό εικόνισμα της Παναγίας.

Ο Σεβασμιώτατος πριν τη λιτάνευση του Ι. Εικονίσματος ομίλησε επίκαιρα και διδακτικά για τους συμβολισμούς της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία απέθανε μεν, αλλά μετέστη ζώσα προς τον ζωοδότη Υιό και Θεό της και εκεί πρεσβεύει υπέρ όλων των ανθρώπων και μας χαρίζει την προστασία της, γεύση της οποίας έλαβαν όλοι οι κάτοικοι του Κοντοδεσποτίου βλέποντας την φωτιά να φτάνει μέχρι τις πόρτες των σπιτιών τους, αλλά εκεί να αποτρέπεται και να σβήνει.

Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, υπό τους ήχους των συνεχώς επιχειρούντων πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του πυροπαθούς οικισμού Πλατάνας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, με συλλειτουργούς του τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως τον Οικον. Ευάγγελο Γραμματικόγιαννη-Εφημέριο της Ενορίας Άτταλης και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Όλο το εκκλησίασμα αποτελείτο από τους επανεγκατασταθέντες κατοίκους του οικισμού, οι οποίοι προσήλθαν με ιερό δέος και συγκίνηση νά ευχαριστήσουν την Υπέρμαχο Στρατηγό των Ορθοδόξων, Υπεραγία Θεοτόκο, για την προστασία της και να μετάσχουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Σταυροφόρο-οικονόμο τον π. Ευάγγελο Γραμματικόγιαννη εξαίροντας την φιλότιμη διακονία του και ευχήθηκε σε όλους εορτίως.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος έδωσε σύντομη συνέντευξη σε ανταποκριτές ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σήμερα εορτάζουμε και ευχαριστούμε την Παναγία, που δεν θρηνήσαμε θύματα από την φοβερή πυρκαϊά. Συνεχάρη όλους όσους δίνουν, ακούραστα, μάχη κατά του πύρινου μετώπου, ώστε να περισώσουν την πλούσια θεϊκή δωρεά του φυσικού περιβάλλοντος και τόνισε πως η καλή διαχείριση των δωρεών του Θεού είναι κριτήριο της σχέσης μας με τον δωρεοδότη Θεό.

Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ι. Μονή Παναγίας Γοργοεπηκόου Ψαχνών, η οποία κινδύνευσε πέρσι και φέτος από πυρκαϊά.

Εκεί ο Σεβασμιώτατος, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ευγένιο Τσάλλα και Δημήτριο Κορόζη, χοροστάτησε στην καθιερωμένη από την ίδρυση της Ι. Μονής Ακολουθία του μεθεόρτου Εσπερινού και του Επιταφίου της Παναγίας με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών και φίλων της Ι. Μονής, υπό την αριστοτεχνική ψαλμώδηση των ύμνων από τον Πρεσβ. Πέτρο Βλάχο-Εφημέριο της Ενορίας Ν. Λαμψάκου και άλλων Ιεροψαλτών.

Μάλιστα, κατά την λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας εντός του περιβόλου της Ι. Μονής, έφθασε και η καλή είδηση ότι η πυρκαϊά, μετά από τρεις μέρες ολέθριας επελάσεως, είναι πλέον οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο και κατά την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους να γίνουν ζηλωτές των αρετών και της θέσεως της Παναγίας στον ουρανό και να εκμεταλλεύονται την χρήση της ελευθερίας τους προς αγιασμό και σωτηρία.

Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα προς όλους από την πάντοτε φιλόξενη Γερόντισσα Χριστοδούλη, ενώ η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm).





Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου







Κοινοποίηση