Διαφημίσεις

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Ταξιδεύει για Κροατία το Mamma Mia 2 / << Χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό>>

Δυστυχώς το επιτυχημένο μιούζικαλ Mamma Mia πού έκανε πασίγνωστο παγκοσμίως, το νησί της Σκοπέλου, δεν θα γυριστεί πάλι στη Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά των Β.Σποράδων όπως είχε αρχικά αναφερθεί σύμφωνα με διεθνή ενημέρωση. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού  Έλενα Κουντουρά εξέφρασε τα παρακάτω:

<<  Όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, συνέχεια της ταινίας Mamma mia, δηλαδή το σίκουελ του επιτυχημένου αυτού μιούζικαλ δείχνει να καταλήγει στην Κροατία εξαιτίας της φορολογίας στην Ελλάδα, δίνοντας ακόμα ένα χτύπημα στην ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Και αυτό γιατί το Film Comission Office που είχε αναγγελθεί από το Υπουργείο Τουρισμού δεν έχει λειτουργήσει ακόμη. Επίσης η χώρα μας δεν διαθέτει νόμο για φοροεκπτώσεις / φοροεπιστροφές, στους αλλοδαπούς παραγωγούς οι οποίοι επενδύουν, δηλαδή κάνουν γυρίσματα, στην Ελλάδα, όπως διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ. (αναφέρουμε ενδεικτικά τις Μάλτα, Ουγγαρία, Κροατία ή Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Στις άλλες χώρες παρέχεται έκπτωση 18%-30%.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, καθώς είναι γνωστά σε όλους τα οφέλη, που υπήρξαν για τη Θεσσαλία από τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας Mamma Mia στο Πήλιο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο το 2008, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Το ίδιο έγινε και στην Κεφαλλονιά με το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι».

Είναι προφανές ότι με το να μην γυριστεί και η δεύτερη ταινία στη Θεσσαλία δεν χάνουμε μονάχα τα χρήματα από την ίδια την παραγωγή. Χάνουμε κυρίως τη δωρεάν διαφήμιση όταν θα προβληθεί η ταινία, σε ένα χρόνο από σήμερα. Χάνουμε, δηλαδή, τουρίστες.

Είναι ενδεικτικό ότι στη βάση της μελέτης του ΙΟΒΕ για δαπάνη ύψους 25 εκατ. ευρώ μιας μεγάλης ξένης παραγωγής στην Ελλάδα (τα στοιχεία είναι από τη μελέτη του ΙΟΒΕ και αφορούν την παραγωγή Mamma Mia) εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 39 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα έμμεσων, άμεσων ή προκαλούμενων επιδράσεων. Η συνολική αύξηση στα έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, μία και μόνο μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πάνω από 755 θέσεις εργασίας (οι περισσότερες βέβαια μικρής διάρκειας).

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Film Comission Office και να κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος για τα κίνητρα στους αλλοδαπούς παραγωγούς που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα >>.

Δεν υπάρχουν σχόλια: