Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

<< Να μην ξεχνάμε την παράδοση... >> Του Άη Γιάννη του Κλήδονα

Αναπολώντας άλλες χρονιές και εκφράζοντας ερωτηματικά και ανησυχίες, φίλος αναγνώστης έγραψε τα παρακάτω που και εμείς τα επικροτούμε και τα δημοσιεύουμε:

<< Τ' Αϊ Γιαννιού τ΄κλήδουνα χθες βράδυ? Η κάνω λάθος! Τι έγινε ανάψατε καμιά φωτιά εκεί στο χωριό η το ξεχάσαμε και αυτό! Και οι γυάλες με το νερό και τα χρυσαφικά μέσα, και το κόκκινο πανί από πάνω? Ούτε και αυτές? Και οι γυναίκες γύρω γύρω και εμείς ( παιδιά τότε), ν΄ακούμε τα ποιηματάκια με κάποια υπονοούμενα για το πια θα παντρευτεί πρώτα!
Και μετά τα << πιρπάσκα >>, τα ποιηματάκια για να αλλάξει λίγο το κλίμα ,από την αγωνία που είχαν οι μέλλουσες ... νύμφες! και εμείς ακούγοντας τα ερωτικού περιεχομένου<< πιρπάσκα >> ,ποιηματάκια, το μυαλό μας... οργίαζε ,και χαχανίζαμε όλοι νύκτα, ρίχνοντας λοξές ματιές...<< πιρπάσκεις >>, στα κοριτσάκια!
Και το τελευταίο, ανάβαμε τις φωτιές, καίγαμε τα στεφάνια του Μάη, και δώστου, ποιος θα πηδήξει ποιο ψηλά στην πιο καλή φλόγα της φωτιάς! Και δώστου χειροκροτήματα,γέλια,και πειράγματα, για τους συμμετέχοντες!
Λοιπόν? Τα ξεχάσαμε και αυτά? Πήρε κάποια μάνα, η πατέρας το παιδί του, να εξηγήσει ,τι συνέβαινε και τι γίνονταν παλιά?
Οργανώθηκε σε κάποια γειτονιά ένα τέτοιο έθιμο? Ρούγες με το παλιό στύλ του χωριού δεν έχουμε... αλλά γειτονιές έχουμε!! Άτομα να αναβιώσουν ένα τέτοιο έθιμο ξεχασμένο έχουμε?
Δεν θα γράψω άλλα,γιατί είμαι πολύ στεναχωρημένος, που βλέπω τα παιδιά ν' ασχολούνται ... με άλλο είδος παιχνίδια. Να μην ξεχνάμε την παράδοση, την κληρονομιά που άφησαν οι προηγούμενες γενιές,.... γιατί θα χαθούμε και εμείς σαν λαός!
Καλή μέρα faceμπουκάδες, και συγνώμη αν στεναχώρησα κάποιους! Η αλήθεια είναι που σαν λαός που ήμαστε ξεχνάμε εύκολα, και αν δεν προσέξουμε δεν υπάρχει πισωγύρισμα! >>

Aντώνης Ευαγγελινός


                                                        Παλαιότερες φωτογραφίες


Κοινοποίηση