Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η Παναγία Ευαγγελίστρια στο "Μονοπάτι" / Γλώσσα Σκοπέλου

Κυριακή 18 Ιουνίου 7 το απόγευμα. Η καμπάνα χτυπά κι ο κόσμος μαζεύεται στην πλατεία, για να συνοδέψει την εικόνα της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στο εκκλησάκι της, στο Μονοπάτι. Η Εικόνα, έρχεται στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Γλώσσα για τους Χαιρετισμούς και παραμένει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι οικογένειες  φορτωμένες με κουβέρτες και φαγητό, συνοδεύουν αγόγγυστα την Εικόνα της Παναγιάς.  Κάποιοι μάλιστα είναι ξυπόλυτοι, πραγματοποιώντας  έτσι το τάμα τους στη Μεγαλόχαρη. Όλοι τους θα κρατήσουν την Εικόνα, από τους μεγαλύτερους μέχρι τα μικρά παιδιά!  Μια ώρα και κάτι η διαδρομή, το μονοπάτι δύσβατο, αλλά κανείς δεν πτοείται!
 Κι έρχεται η στιγμή που ξεπροβάλει ο επιβλητικός βράχος του Αη-Γιάννη. Μια ανάσα δρόμος έμεινε για τον τελικό προορισμό. Η καμπάνα χτυπά ασταμάτητα, χαρούμενα, το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας  γιορτάζει απόψε! Γιορτάζει την επιστροφή της οικοδέσποινάς του.

  Κάθονται όλοι να ξαποστάσουν, να πιουν λίγο νερό, να ανάψουν τα λουξ, αλλά και να βρουν μια θέση για να στρώσουν τις κουβέρτες, μιας και εδώ θα διανυκτερεύσουν.
   Η καμπάνα χτυπά, αρχίζει η Αγρυπνία.Ψάλλουν όλοι μαζί και στο τέλος άρτος, λουκούμι και τσίπουρο! Η καμπάνα θα ξαναχτυπήσει πριν το φως της ημέρας για τη Θεία Λειτουργία. Μέχρι τότε γλέντι και χορός! Όλοι μαζί γίνονται μια παρέα... Μέχρι το πρωί, που θα λειτουργηθούν και θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής πριν χτυπήσει ο ήλιος...

   Και τα χρόνια πέρασαν, κι έγινε ο αμαξωτός. Τέλος το περπάτημα... τέλος το κουβάλημα... τέλος το γλέντι... Αυτό  που έμεινε, είναι η συνήθεια να πηγαίνουν την Εικόνα με τα πόδια ελάχιστοι... μετρημένοι στα δάχτυλα, με μπροστάρη τον Πάτερ Αλέξιο, που λάτρεψε την παράδοση που οι περισσότεροι από μας έχουμε ξεχάσει...
Έτσι κι απόψε, Πανηγυρικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία.                                      

                                                     Και του χρόνου!









Κοινοποίηση