Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας / Κ.Υ. Σκοπέλου

Μία πολύ σημαντική γυναικολογική εξέταση διενεργείται αυτές τις μέρες στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου από την Μαία κα. Λιάγκα Κωνσταντίνα. Μιλώντας στα "Δρώμενα του τόπου μας" η κα. Λιάγκα τόνισε ότι:  << αυτή η εξέταση - διάγνωση αφορά την πρόληψη για τον ιό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες από 25 ετών έως 60 ετών και είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.

Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες των παραπάνω ηλικιών για όλο το νησί της Σκοπέλου αλλά και για την Αλόννησσο (Κ.Υ.). Σε ότι αφορά το test, πρόκειται για μια διαγνωστική μέθοδος, με τη μέθοδο της αυτολήψης. Αυτό σημαίνει ότι: η γυναίκα μπορεί να κάνει μόνη της το test, με τις απλές οδηγίες που θα δοθούν, γεγονός που πρέπει να προτρέψει τις γυναίκες στο να κάνουν την εξέταση, αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος συστολής ή ντροπής. Είναι μία γρήγορη και πολύ εύκολη διαδικασία που διαρκεί λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει ότι το test ανιχνεύει τον ιό που είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Δηλαδή ανιχνεύει τους ιούς των θηλωμάτων,τους ταυτοποιεί και βρίσκει ποιες γυναίκες έχουν τους κακούς τύπους. Αυτούς που μακροπρόθεσμα προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου. Δεν περιμένεις το test Παπανικολάου να βρει αυτές τις αλλοιώσεις που προκαλούν αυτά (δεν το αντικαθιστά βέβαια). Αυτό προλαμβάνει σε πρώιμο στάδιο το καρκίνωμα και σου λέει να πας για περαιτέρω εξετάσεις και διερεύνηση εάν έχεις τους κακούς τύπους που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας >>.

Μετά την εξέταση αυτή ακολουθείται ένα ερωτηματολόγιο με κάποια στοιχεία και ιστορικό της κάθε γυναίκας και όλα μαζί στέλνονται στη Θεσσαλονίκη σε ειδικό κέντρο, όπου μετά έρχονται οι απαντήσεις - ενημέρωση των εξετασθέντων.

Το πρόγραμμα αυτό διενεργείται (αυτή τη στιγμή) σε Δήμους και χωριά κάτω των 5000 κατοίκων, υπεύθυνος είναι ο κ. Αγοραστός (μαιευτήρας-καθηγητής Πανεπιστημίου)  πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τα θηλώματα (http://www.hpvsociety.gr/).

Για κάθε ενδιαφερόμενη που θέλει να κάνει αυτη την προληπτική εξέταση μπορεί να επικοινωνήσει η να πάει στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου (Μαιευτήρας κα. Λιάγκα Κων/να) από τις 7:00 π.μ. έως 13:30 μ.μ. Εκτός των ωρών που προαναφέραμε, υπάρχει η δυνατότητα και απογευματινές ώρες να γίνει η εξέταση αυτή, αρκεί να μαζευτούν τουλάχιστον 3-4 γυναίκες και κατόπιν συνεννόησης (προς εξυπηρέτηση λόγω εργασίας κτλ).
Για τα χωριά του Νέου Κλήματος και της Γλώσσας - Λουτρακίου υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η εξέταση και εκεί, εφ΄ όσον όμως υπάρχει σημαντικός αριθμός γυναικών.


Περισσότερες πληροφορίες:  κα. Λιάγκα Κωνσταντίνα (Κέντρο Υγείας Σκοπέλου)


Κοινοποίηση