Διαφημίσεις

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην πόλη της Χαλκίδος, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017. Παρά το «τσουχτερό» κρύο καιντους ισχυρούς ανέμους, πολλού χριστιανοί συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στους Ιερούς Ναούς της Πόλεως και στην Τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην Παραλία Χαλκίδος.

Επίκεντρο του εορτασμού υπήρξε ο κατάμεστος από χριστιανούς, μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Παραλία της Χαλκίδος, όπου ο Όρθρος της Εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας, στον.
Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ξεκίνησε η ιερά Λιτανεία, η οποία με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών και πολλών πιστών, κατευθύνθηκε στην Παραλία, στο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Χαλκίδος.Εκεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, τμήμα του Ιερού Κλήρου, ο εορτάζων Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, επιβιβάστηκαν σε πλωτό σκάφος για την Τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και τον Αγιασμό των υδάτων, ενώ οι υπόλοιποι Κληρικοί και οι εκπρόσωποι των Αρχών μεταξύ των οποίων Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι λοιποί ανήκοντες στις Στρατιωτικές, Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές κατευθύνθηκαν και έλαβαν θέση στην προετοιμασμένη εξέδρα μπροστά από το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Πόλεως, ενώ όλη την παραλία της Χαλκίδος είχε κατακλύσει το πλήθος των ευσεβών πιστών.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και την Δέηση που ανεπέμφθη, ο Σεβασμιώτατος έψαλλε το τροπάριο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε...» και 20 γενναίοι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και το Σταυρό ανέσυρε ο κ. Στέργιος-Μάριος Μπίλας, μαθητής του 2ου Λυκείου Χαλκίδος, ο οποίος παρέλαβε από τον Σεβασμιώτατο ένα χρυσό Σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι κολυμβητές από ένα ασημένιο Σταυρό.


Μετά την έξοδο όλων από το πλωτό σκάφος, ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε στον Δήμαρχο το δοχείο του Αγιασμού για το Υδραγωγείο της Πόλεως και στη συνέχεια η Λιτανευτική Πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και έγινε η Απόλυση και η διανομή του αντιδώρου. Κατά την διάρκεια της Λιτανείας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, που έχει γίνει παράδοση πλέον στον Τόπο μας, πολλά παιδάκια να τρέχουν προς τον Σεβασμιώτατο για να ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό.
Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους.
Όλες οι Ακολουθίες μαγνητοσκοπήθηκαν από συνεργείο της Βιβλιοθήκης Οινοφύτος «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄», ενώ μετεδόθησαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 fm, ενώ η όλη τελετή πραγματοποιήθηκε άψογα, χάρη στην καλή και ευλογημένη συνεργασία όλων των Τοπικών Αρχών, αλλά και των τοπικών Μ.Μ.Ε.
                                   (Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: