Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Χαλκίδα 26 Ιουλίου 2016
       
             Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με αισθήματα χαράς και ιερού ενθουσιασμού πανηγύρισε η Πόλη της Χαλκίδος της προστάτιδα και πολιούχο Της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν στον Ναό της Πολιούχου για να προσκυνήσουν το θαυματουργό και πανσεβάσμιο Ιερό Της Εικόνισμα και να λάβουν χάρη και δύναμη στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του οικείου Μητροπολίτου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Την ώρα πού εψάλετο το Τροπάριο Απολυτίκιο της Αγίας ξεκίνησε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και με τη συμμετοχή των λοιπών αγίων Αρχιερέων, του Ιερού Κλήρου και των Αρχόντων, η μεγαλειώδης Λιτανεία της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Πόλεώς μας, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ραφήνας, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Γεωργίου Καλούδη και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, με διευθυντή τον Αρχιμουσικό κ. Πέτρο Πρόκο.

Η  Ιερά Λιτανεία σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της Παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη Δέηση και ενώπιον πολυπληθούς παρουσίας Χαλκιδέων και προσκυνητών από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους αγίους Αρχιερείς και τα πλήθη των προσκυνητών, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος κήρυξε, με λόγο πλούσιο θεολογικά και εξαιρετικά σύγχρονο, το θείο λόγο προς τους ευσεβείς προσκυνητές της Αγίας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την Χαλκίδα, αναφερθείς, με αφορμή το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ άλλων, στην Αλήθεια που για την Εκκλησία υποστασιάζεται σε πρόσωπο, το πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού, η πίστη προς τον Οποίο δεν αποτελεί υπόθεση της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου, αφού ο Χριστός δεσπόζει αγαπητικά σε όλο τον κόσμο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο άγιος Αλεξανδρουπόλεως, «Εκείνος που έσπασε τις ταφόπλακες του Άδη, δεν μπορεί να ξανακλειστεί στον τάφο».

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε διαμέσου της Παραλίας προς την Παλαιά Γέφυρα και κατέληξε στον Ιερό Ναό της Πολιούχου.

Όλη τη νύκτα ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοικτός για τους διερχομένους προσκυνητές, αλλά και για εκείνους που τηρούν την παλαιά παράδοση και «ξενυχτούν» προς τιμήν της Αγίας, παραμένοντας προσευχόμενοι στον Ιερό Ναό, στον οποίον ετελέσθη κατά τη διάρκεια της νύκτας Ιερά Αγρυπνία, με αποκορύφωμα την Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 το πρωί, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και εν συνεχεία ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, του Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ηρωισμού για όλους τους χριστιανούς.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους, όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως, όπως και τους εικονολήπτες της «Βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄», η οποία εδρεύει στα Οινόφυτα της Βοιωτίας, για την παρουσία τους και την μαγνητοσκόπηση των λατρευτικών εκδηλώσεων, για τις ανάγκες της ψηφιακής πλατφόρμας της Βιβλιοθήκης.

Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Κωνσταντίνος Σιάνος και κ Κωνσταντίνος Αγγέλου, συμπαραστατούμενοι και από άλλους Ιεροψάλτες της Πόλεως και της Ι. Μητροπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Πανήγυρις της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής καλύφθηκε σε ζωντανή σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, ενώ η άρτια διοργάνωση όλων των Εκδηλώσεων οφείλεται στην καλή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Πολιούχου, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και του ΔΟΑΠΠΕΧ, του φιλοχρίστου Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, των Τοπικών Μέσων Ενημερώσεως, αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα συμβάλλουν, έκαστος κατά το μέτρο της δυνάμεώς του, για την επιτυχία της Πανηγύρεως της Πολιούχου μας Αγίας Παρασκευής.






(φωτογραφία: Ανδρέας Ρούκο – Παρασκευή Σπυροπούλου)







Κοινοποίηση