Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

                                                                          Χαλκίδα 12 Ιουλίου 2016

Την ετήσια μνήμη του προσφάτως καταταχθέντος στους αγιολογικούς καταλόγους Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου εόρτασε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2016 ολόκληρη η τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος με εόρτιες λατρευτικές τελετές και ιερές αγρυπνίες.
Κέντρο όλων των εκδηλώσεων τιμής προς τον Όσιο Παΐσιο ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο Κηρέως, όπου φυλάσσεται το ιερό ράσο του νέου Οσίου Πατρός της Εκκλησίας μας, το οποίο ο ίδιος ο Όσιος δώρησε στον υιό του π. Ιωάννου Βερνέζου και Επιμελητή στο Ι. προσκύνημα κ. Γεώργιο Βερνέζο, κατά τα έτη των σπουδών του τελευταίου στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.
Έτσι, το πρωί της 12 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από το Διάκονο Νεκτάριο Ευγενικό, μετέβη στον Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπιο, όπου έγινε δεκτός από τον Προϊστάμενο του Προσκυνήματος Πρωτ. Ιωάννη Βερνέζο και πλήθος παρεπιδήμων-προσκυνητών κληρικών, με επικεφαλής τον Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Καραϊσαρίδη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από Ιερείς των Ενοριών της περιφερείας Κηρέως, που όλοι είχαν προσέλθει να συνεορτάσουν τον νεοφανή Όσιο.
Στη συνέχεια τελέσθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου η αρχιερατική χοροστασία στον Όρθρο και η Θεία λειτουργία με συλλειτουργούς όλους τους προαναφερθέντες κληρικούς, παρουσία εκατοντάδων πιστών προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ομίλησε εύστοχα και συγκινητικά γύρω από το πρόσωπο και το βίο του Οσίου Παϊσίου. Μάλιστα τόνισε πως η χαριτωμένη και αγία μορφή του Οσίου Παϊσίου είναι το αντίδοτο της υπερπερισσευούσης χάριτος στον εποχή της πλεοναζούσης αμαρτίας που ζούμε. Επίσης επεσήμανε πως η τιμή και η ευλάβεια προς τους αγίους είναι ορθή μόνο όταν γίνεται εντός της Εκκλησίας. Κλείνοντας συνέστησε σε όλους πως η παρουσία ενός νέου αγίου, όπως του Οσίου Παϊσίου, είναι για κάθε σύγχρονο του μέτρο ευθύνης, πρώτον μεν γιατί καταδεικνύεται το αγιαστικό έργο της Εκκλησίας σύγχρονο και υπόθεση του καθενός, δεύτερον δε γιατί οφείλουμε να εμπνεόμαστε, να παραδειγματιζόμαστε και να πορευόμαστε με το ήθος των αγίων και να μην καπηλευόμαστε την προσωπική επαφή ή την δική τους αγιότητα για να αμνηστεύουμε την όποια παρεκκλίνουσα δική μας συμπεριφορά και βιοτή.
Το αναλόγιο διακόνησαν οι καθηγητές της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Θεοδόσιος Στεργίοπουλος – Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος, κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου και κ. Θεόδωρος Κοκορίκος μαζί με μαθητές της Σχολής και παρεπίδημους - προσκυνητές ιεροψάλτες.
Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm, και σε όλους τους πιστούς, μαζί με το Αντίδωρο, προσφέρθηκαν μικρές εικόνες του Οσίου Παϊσίου και ευλογημένο φαγητό.
Κοινοποίηση