Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Οι 4ήμερες εκδηλώσεις της Ι.Μ. Χαλκίδος

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

Με τη Χάρη και την ζωοποιό Δύναμη του Θεού και κατά την φετινή χρονιά – τέταρτη κατά σειρά-  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.
Χρυσόστομος τέλεσε δύο Ακολουθίες του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος την πρώτη και στον Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου την δεύτερη, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και τον Πρωτοδιάκ. Νεκτάριο Ευγενικό.
Καταρχήν, την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως και ομίλησε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος, συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Ιερείς της Ενορίας.

Το απόγευμα χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και εν συνεχεία προεξήρχε στην Λιτανεία του Επιταφίου, μέχρι την Παραλία της Πόλεως, όπου έλαβε χώρα, μετά την Ακολουθία στις Εκκλησιές της Πόλης μας, η συγκέντρωση 7 Επιταφίων ισαρίθμων Ιερών Ναών, όπου ετελέσθη Δέηση και επίκαιρη ομιλία, γεμάτη δύναμη και παλμό, από τον Σεβασμιώτατο.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, στην Λιτανεία του Επιταφίου, αλλά και στην Δέηση στην Παραλία, η Χορωδία των Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλλε τα Εγκώμια, σε συνεργασία με τους Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, αναχώρησαν για τα Βασιλικά της Βορείου Ευβοίας, από όπου στις 12.30 π.μ. του Μεγάλου Σαββάτου έπλευσαν για την Σκιάθο των Βορείων Σποράδων, προκειμένου να τελέσουν και εκεί την Ακολουθία του Επιταφίου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, η οποία άρχισε στη 1.00 π.μ. και η Λιτάνευση στις 4.00 π.μ., την οποία ακολούθησε πλήθος Σκιαθιτών και επισκεπτών της Νήσου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.
Κατά την διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας με την προτροπή του Κανονάρχου, όλος ο Λαός συνέψαλλε τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου.

Η Λιτανεία επέστρεψε στις 5.30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ μετά από μια σύντομη διακοπή, στις 9.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος προεξήρχε κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου, όπου κοινώνησαν πολλοί χριστιανοί.
Ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του Κληρικοί αναχώρησαν από την Σκιάθο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και πάλι δια θαλάσσης, έως τα Βασιλικά και από εκεί, μετά από μια σύντομη στάση για προσκύνημα στον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, έφτασαν στη Χαλκίδα περί τις 4.00 το απόγευμα.

Στις 7.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στις Φυλακές Χαλκίδος, όπου τέλεσαν την Ακολουθία της Αναστάσεως και ο Σεβασμιώτατος διένειμε πασχαλινές ευλογίες στους κρατουμένους.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδοί του μετέβησαν στον Ξενώνα Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ στη Χαλκίδα, όπου τέλεσαν την Ακολουθία της Αναστάσεως για τους εκεί φιλοξενουμένους και κατόπιν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για την Ακολουθία της Αναστάσεως.


Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ευσεβής λαός της Χαλκίδος, με επικεφαλής τον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο και τον υπ’ Αυτόν Ιερό Κλήρο, πανηγύρισε το θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστεως και ζωής, την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως και στη συνέχεια ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέμεινε και συμμετείχε πλήθος χριστιανών, οι οποίοι κοινώνησαν όλοι τα Άχραντα Μυστήρια.
Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων και την πληθωρική παρουσία του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τον μεγαλοπρεπή πρωτοχριστιανικό Ιερό Ναό της Πολιούχου και τον προαύλιο χώρο του, ετελέσθη ο Εσπερινός της Αγάπης.
Στην Ιερά Ακολουθία της Αγάπης διάβαστηκε το απόσπασμα του Ευαγγελικού Αναγνώσματος και σε ξένες γλώσσες, σύμφωνα με την παράδοση, το οποίο απέδωσαν ο Σεβασμιώτατος στα ελληνικά, ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης στα αγγλικά, ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης στα γαλλικά, ο Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου στα ιταλικά, ο Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν στα τουρκικά και πάλι ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης στην ελληνική νοηματική γλώσσα, την ώρα κατά την οποία ο Διάκονος Νεκτάριος επαναλάμβανε στα ελληνικά το Ευαγγέλιο, ενώ στο τέλος όλων Χορός μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή, απέδωσε το Ευαγγέλιο στην ομηρική διάλεκτο, ποίημα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού και αφού οι άνθρωποι έλαβαν παραδοσιακές ευλογίες από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, όλοι μετέβησαν στην αυλή του Ιερού Ναού, όπου στήθηκε, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Χαλκιδέων και του Οργανισμού ΔΟΑΠΠΕΧ το «Χοροστάσι της Αγάπης» από μέλη πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων Χαλκίδος, τμημάτων παραδοσιακών χορών Ενοριών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και τμημάτων ΚΑΠΗ, υπό τους ήχους της Ορχήστρας της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ», η οποία λειτουργεί στην Πόλη μας.

Στο Χοροστάσι εκτελέσθηκε πλούσιο παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν και όλοι οι προσελθόντες στον Εσπερινό, μεταξύ των οποίων Κληρικοί μας και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι πιασμένοι χέρι-χέρι πανηγύρισαν και με αυτό τον τρόπο, αγαπημένοι και μονιασμένοι, την Ανάσταση του Χριστού, σ’  ένα χορός που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και ευχαρίστησε τους πάντες.



ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ – ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ

Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, μέσα στο αναστάσιμο κλίμα, πανηγύρισε την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η ιστορική ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ Φύλλων, με πληθωρική συμμετοχή ευσεβούς Λαού του Θεού, προεξάρχοντος στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες ετελέσθησαν ανήμερα της πανηγύρεως, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου.
Στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ηγούμενος Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας, συμμετεχόντων και πατέρων - αδελφών της Ιεράς Μονής, ενώ ανήμερα χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, συλλειτουργούντος του Ηγουμένου π. Χριστοδούλου και πατέρων - αδελφών της Ιεράς Μονής, ενώ την ιερά Υμνωδία διηκόνησε εξαιρετικά Χορός μαθητών της Χορός μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία πολλοί χριστιανοί κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, έλαβε χώρα, κατά την παράδοση, η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου γύρω από τον περίβολο της Ιεράς Μονής, την οποία συνόδευσαν καβαλάρηδες με τα άλογά τους, η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων, άγημα από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών Αυλώνας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου  Χαλκίδος «Τ’ Αλωνάκι» και πλήθος κόσμου.

Μετά την επιστροφή της Λιτανείας, εψάλη η Αρτοκλασία και ευλογήθηκε το φαγητό – πανηγύρι, το οποίο προετοίμασαν εθελοντές, αξιοποιώντας τις προσφορές των τοπικών κτηνοτρόφων και προσεφέρθη σε όλους τους πανηγυριστές, ενώ ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην «διπλή χαρά» της Ανάστασης και της Εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.

Τέλος, πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προσέφερε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον εγκαταβιούντα στην Ιερά Μονή και έχοντα την ευθύνη της τελέσεως των καθημερινών  ιερών Ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών, π. Χριστοφόρο Παπαθανασίου, του λαού εκφράζοντος το σύμψηφό του βροντοφωνάζοντας το «ΑΞΙΟΣ»!

Μετά την Απόλυση και την διανομή του Αντιδώρου, έξω από την αυλή της Ιεράς Μονής έλαβε χώρα το «Χοροστάσι του Αη-Γιώργη», προεξαρχόντων των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Τ’ Αλωνάκι», τα οποία αναβίωσαν παλαιά παράδοση των κατοίκων της περιοχής του Ληλαντίου Πεδίου, πού ευλαβούνται υπερβαλλόντως τον Άγιο Γεώργιο και μοιράζονται της λύπες και τις χαρές τους                                                                                                  ολοι μαζί στην αυλή του Αγίου.


Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505
Κοινοποίηση