Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Εκδηλώσεις της Ι.Μ.Χαλκίδος

Χαλκίδα 8 Οκτωβρίου 2015

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

Εξεδόθη ήδη και κυκλοφορεί το Εγκόλπιο Ημερολόγιο του έτους 2016 της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, από το Επικοινωνιακό-Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ», το οποίο είναι αφιερωμένο στην Αγία, ένδοξο, Ισαπόστολο, Παρθένο και Μυροφόρο ΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, προς τιμήν της οποίας έχει ανεγερθεί  περικαλλέστατος Ιερός Ναός στην Ιστιαία, την δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο Ιερός Ναός αυτός, μάλιστα, αποτελεί και το κέντρο του υπό ανέγερση, ομωνύμου της Αγίας Μαγδαληνής, Ιεραποστολικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Επιπλέον, στο Ημερολόγιο δίδονται στον αναγνώστη και οι απαραίτητες πληροφορίες για την ποιμαντική διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως, μέσα από τις ενοριακές κοινότητες, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.λπ., όπως και ο απολογισμός του φιλανθρωπικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Το Ημερολόγιο δύνανται να προμηθευθούν, όσοι επιθυμούν, από όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως και από το Βιβλιοπωλείο μας «ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΩΝ» (Αβάντων 32 – Χαλκίδα, τηλ. και fax 22210.79217).
Τυχόν έσοδα από την διάθεση του Ημερολογίου, θα προσφερθούν στα ποιμαντικά και φιλανθρωπικά έργα της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εκδήλωση που ονοματοδότησε «Πνευματική Τετρακτύς» και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2015, παρουσίασε τέσσερις νέες εκδόσεις της.
Στο Αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, παρουσία του παρουσιάστηκε η εκδήλωση, με τον συντονισμό της Δημοσιογράφου κ. Διαμάντως Μπούρτζινου. 
Στην έναρξη, η χορωδία των Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης απέδωσε ύμνους με την διεύθυνση του κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προλόγισε και καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, πολλοί Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο εκ των συγραφέων, οι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Ιλίου κ. Αθηναγόρας, πολλοί Κληρικοί, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αφροδίτη Μηλίδου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Μπαντούνας και κ. Διαμαντής Καρκαντελίδης, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κ. Παρή Καλαμαρά, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Άγγελος Μαντάς, ο Φιλόλογος κ. Νίκος Τριανταφυλλόπουλος  και πλήθος προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί Χαλκιδείς.
Το κύριο μέρος της Εκδήλωσης περιελάμβανε την παρουσίαση τεσσάρων βιβλίων από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας, ως εξής:
·           Για το βιβλίο «Οι άγγελοι και η αποστολή τους» του Jean Daniélou, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
·           Για το βιβλίο «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος» του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, μίλησε ο καθηγητής και διευθυντής του περιοδικού Θεολογία κ. Σταύρος Γιαγκάζολου, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας Μητροπολίτης Χαλκίδος εκφράζει την υψηλή θεολογία της Εκκλησίας με λόγο εύληπτο από τον κάθε Αναγνώστη και, έτσι, ασκεί ουσιαστική ποιμαντική.
·           Για το βιβλίο «Ορθόδοξη πίστη και ζωή» του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, μίλησε ο καθηγητής και διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας
·           Τέλος, για το βιβλίο «Θεέ μου, Θεέ μου, Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλιακμάνης – καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. 
Αμέσως μετά προβλήθηκε μια ταινία μικρού μήκους με τους σπουδαστές της Ελληνικής Γλώσσας στην Ρώμη να απαγγέλουν Άγγελο Σικελιανό, ενώ στο τέλος, προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Ο πολύαθλος και πρωταθλητής της υπομονής», παραγωγή της Αποστολικής Διακονίας, στο οποίο παρουσιάστηκε μέσα από διηγήσεις και ντοκουμέντα ο βίος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου και η πορεία του αδιαφθόρου ιερού Λειψάνου του μέσα στην ιστορία.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ σε μια συγκινητική παρέμβαση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία της παρουσίας του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στη ζωή του. 

ωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης)



ΕΓΙΝΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

            Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα, στην  Αίθουσα του κτιρίου της οδού Μεσσαπίων 10, ιδιοκτησίας του ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αγγέλου Πνευματικού και της οικογενείας του, έλαβε χώρα ο Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», η οποία λειτουργεί από το 2006 επισήμως με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τον Αγιασμό τέλεσε, εκ προσώπου του ευρισκομένου στην Αθήνα για την Ι. Σύνοδο της Ιεραρχίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπός του και Υπεύθυνος Λειτουργίας της Σχολής Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοδιάκ. Νεκτάριο Ευγενικό.
Ο π. Φιλόθεος, διεβίβασε σε όλους τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, τόνισε την αξία της Βυζαντινής Μουσικής μας παράδοσης μας και προέτρεψε τους σπουδαστές να μελετούν πάντοτε τα μαθήματά τους και να πλαισιώνουν τους δασκάλους τους, τόσο στα Ιερά Αναλόγια, όσο και στις Εκδηλώσεις της Σχολής, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Καθηγητές για την προσφορά τους, ενώ αναφέρθηκε και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, ευχαριστώντας τον για την αγάπη του και τη στήριξή του.
            Παρέστησαν οι Καθηγητές π. Ανάργυρος Στουραΐτης, π. Ιωάννης Φαφούτης, π. Εμμανουήλ Νταλλαρής, κ. Άγγελος Μαντάς, κ. Δήμος Τσίμπος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος, κ. Στυλιανός Μπενής, κ. Γεώργιος Αντωνίου και κ. Μαρία Καψάλη.
Υπενθυμίζουμε ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, αφού τα έξοδα λειτουργίας της καλύπτονται από την Ιερά Μητρόπολή και τις Ενορίες μας.



ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου τριήμερο προσκύνημα στις 2-3-4 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία και στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας.
Η εκδρομή αποτελούνταν από 37 άτομα συνοδευόμενα από τον Ιερομόναχο Λουκά Σταμέλο – Εφημέριο της Νήσου. Η αναχώρηση έγινε την Παρασκευή στις 14:00 με προορισμό τη Σκιάθο όπου μετά την άφιξή τους, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Εκεί δέχθηκαν την εγκάρδια υποδοχή του Ηγουμένου, Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα και των πατέρων της Μονής, οι οποίοι και τέλεσαν Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο υπέρ των εκδρομέων. Κατόπιν ο π. Ιωσήφ απευθύνθηκε στους προσκυνητές λέγοντάς τους την ιστορία της Ιεράς Μονής και τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821, συνέχισε τονίζοντας το μεγάλο θησαυρό που μπορεί να προσφέρει η Εκκλησία μας στον κάθε πιστό που δεν είναι άλλος από το Χριστό μας ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγάπη του προς την Αλόννησο και το εκεί ποίμνιο αναφέροντας και τις προσευχές που έκανε ώστε να λυθεί το ζήτημα της κενής εφημεριακής θέσεως που δημιουργήθηκε μετά την εκδημία του μακαριστού πατρός Αβραάμ. Έπειτα προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα και όλοι περιηγήθηκαν στην έκθεση και το μουσείο της Μονής. Ύστερα η εκδρομή αναχώρησε από τη Μονή και κατευθύνθηκε προς την πόλη της Σκιάθου.
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 6:00 το πρωί αναχώρησαν οι προσκυνητές για το λιμάνι των Ωρεών, η οποία ενώθηκε με εκδρομή 250 κατοίκων της Σκιάθου, υπό την ευθύνη του Αντιπεριφεριάρχη Βορείων Σποράδων κ. Νικολάου Πλωμαρίτη. Ο τελευταίος διέθεσε δωρεάν το καράβι του για τη μεταφορά όλων των πιστών και οργάνωσε την εκδρομή της Σκιάθου ως προσφορά στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Να σημειωθεί ότι όλοι μαζί οι εκδρομείς αριθμούσαν περίπου τους 300.
Μετά την άφιξη στους Ωρεούς, οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, όπου οι πατέρες τους υποδέχτηκαν με πολύ χαρά, τους κέρασαν και τους χάρισαν την ευλογία της προσκυνήσεως των ι. Λειψάνων του Οσίου Δαυΐδ και άλλων Αγίων, ενώ ακολούθησε παράκληση στον Όσιο Δαυΐδ την οποία τέλεσε ο π. Λουκάς.
Κατόπιν οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν προς το Νέο Προκόπιο, όπου το απόγευμα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας. Ο Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Βερνέζος χαιρέτησε τους εκδρομείς, εξέφρασε τη χαρά του που επί πολλές δεκαετίες βλέπει τους νησιώτες των Σποράδων να έρχονται να εκπληρώσουν τα τάματά τους προς τον Άγιο Ιωάννη και να του απευθύνουν τις προσευχές και τις παρακλήσεις τους και χαιρέτησε την εκδρομή με κωδωνοκρουσία η οποία όπως είπε είναι το καλωσόρισμα του Ιερού Ναού προς τους προσκυνητές. Συγκινητικό ήταν δε το ότι ανέφερε πως ήταν πολύ ευχάριστο για αυτόν να διαβάζει στην προσκομιδή για δεκαετίες τα ίδια ονόματα από τις ίδιες οικογένειες των Σποράδων που επί δεκαετίες επισκέπτονταν το Προσκύνημα. Πολύ όμορφο ήταν αργά το βράδυ και το «σκέπασμα» που έκαναν όλοι οι προσκυνητές κατά παράδοση στο Ι. Λείψανο του Αγίου Ιωάννου. Μαζεύτηκαν όλοι μαζί και σε κλίμα κατάνυξης σκέπασαν τη λάρνακα του Αγίου με κεντητό ύφασμα όπως ακριβώς σκεπάζεις έναν αγαπημένο σου πριν κοιμηθεί, αφήνοντας δηλαδή ακάλυπτη την κεφαλή του Αγίου.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 4 Οκτωβρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Κυριακάτικη - Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο οι εκ Σποράδων προσκυνητές, αλλά και μεγάλο πλήθος κι άλλων προσκυνητών από την Ελλάδα κι από άλλα μέρη της γης.
Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τους εκ Σκιάθου και Αλοννήσου προσκυνητές ήταν η συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και του, γνωστού στους Βορειοσποραδίτες, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Φιλόθεου Θεοχάρη, ο οποίος, κατά τις μαρτυρίες των εκδρομέων, χάρισε στους πιστούς στιγμές κατανύξεως με το θεολογικό κήρυγμα που τους απηύθυνε και ιδιαίτερη χαρά, αφού τπους μετέφερε και τις θερμές πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, τον οποίον εκπροσώπησε.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, όλοι οι προσκυνητές αναχώρησαν για το λιμάνι της Σκιάθου, ενώ έπειτα κατευθυνθήκαν στην Αλόννησο δοξάζοντας το Θεό για τις ευκαιρίες πνευματικής ανατάσεως που έλαβαν αλλά και για το ότι αξιώθηκαν να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ι. Λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Ρώσου και Δαυΐδ του εν Ευβοία.



Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505
Κοινοποίηση