Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΝ Η Ι.Μ.ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΔΙΕΦΥΛΑΞΕ ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΜΕ  ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΙΕΦΥΛΑΞΕ ΕΠΙ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟΝ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Ιερού Κλήρου και χιλιάδων πιστού Λαού του Θεού, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, υποδέχθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία, την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται με ευλάβεια στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και με την συμμετοχή των προσκεκλημένων αγίων Αρχιερέων Λεμεσού κ. Αθανασίου και Κορίνθου κ. Διονυσίου, η Πόλη του Βασιλικού, καταρχήν, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα, υποδέχθηκε το Ιερό Κειμήλιο της Πίστεως, το οποίον εκόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος από πεντάδα μοναχών της ακμάζουσας Ι. Μονής Βατοπαιδίου.

Η Αγία Ζώνης έγινε δεκτή με τιμές Αρχηγού Κράτους και τοποθετήθηκε στην ειδική εξέδρα που είχε προετοιμαστεί στην Πλατεία του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου και ετελέσθη η καθιερωμένη κατά την τάξη της Εκκλησίας, Δοξολογική Δέηση επί τη αφίξει της Τιμίας Ζώνης.
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ως πρώτος Πολίτης του Δήμου καλωσόρισε την Αγία Ζώνη και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την συγκίνηση ολοκλήρου του Δήμου για το ιστορικό γεγονός της παρουσίας της Αγίας Ζώνης στον Τόπο μας.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την χαρά και τα αισθήματα ιεράς κατανύξεως ολόκληρης της Τοπικής Εκκλησίας για την μεγάλη ευλογία του ερχομού της Αγίας Ζώνης στη Χαλκίδα, ενώ ευχαρίστησε και τον άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ για την ευλογία της μεταφοράς της Τιμίας Ζώνης.

Κατόπιν, ο άγιος Καθηγούμενος π. Εφραίμ προσεφώνησε την ιερά Σύναξη, στην οποία συμμετείχαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Διοικήτης της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, Ταξίαρχος κ. Αλέξιος Οικονόμου και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών κ.λπ., τονίζοντας, κυρίως, τα πολλά και συγκλονιστικά θαύματα της Αγίας Ζώνης.
Αμέσως μετά, η Τιμία Ζώνη τοποθετήθηκε στο μέσον του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, ενώ τα πλήθη των πιστών ανέμεναν καρτερικά για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη.
 Το προσκύνημα συνεχίστηκε και μετά το πέρας του Εσπερινού, αλλά και κατά την διάρκεια της νύκτας, οπότε και ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία.

         Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου το πρωί, ετελέσθη ο Όρθρος, στον  οποίο χοροστάτησε ο Πανιερώτατος άγιος Λεμεσού κ. Αθανάσιος και στη συνέχεια το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του αγίου Λεμεσού κ. Αθανασίου, συλλειτουργούντων και των Σεβασμιωτάτων αγίου Κορίνθου κ. Διονυσίου και αγίου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, του Καθηγουμένου π. Εφραίμ και του υπολοίπου Ι. Κλήρου.
            Τον θείο λόγο κήρυξε με παλμό και ζήλο ο Σεβασμιώτατος άγιος Κορίνθου κ. Διονύσιος, αναφερθείς στο Αποστολικό ανάγνωσμα, τονίζοντας ότι ο Χριστός είναι τα πάντα και ό,τι κάνουμε στην Εκκλησία, προέρχεται από την πίστη μας στο Χριστό που μας αγάπησε και έδωσε τη ζωή του για μας.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, αλλά και τον άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ, ο οποίος εκόμισε την Τιμία Ζώνη στην γενέτειρά του, το Βασιλικό, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη και τους συνεργάτες του, αλλά και όλους τους χριστιανούς που με υπομονή και ζήλο αναμένουν και προσκυνούν την Αγία Ζώνη, εκζητώντας την Χάρη του Θεού, δια των πρεσβειών της Θεοτόκου.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία έψαλλαν εξαιρετικά πολυάριθμοι Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση των κ. Αθανασίου Τριανταφύλλου – Αντιδημάρχου Ληλαντίων και κ. Αλεξάνδρου Βουρή.
Το προσκύνημα στο Βασιλικό συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα, οπότε και η Αγία Ζώνη παρελήφθη από τον άγιο Καθηγούμενο π. Εφραίμ και εκομίσθη στη Χαλκίδα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Εκεί και συγκεκριμένα στο προαύλιο του Ι. Ναού, με δακρυσμένα τα μάτια, κυριολεκτικά, από την ιερά συγκίνηση, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο Λαός της Χαλκίδος, υποδέχθηκαν την Αγία Ζώνη, την οποία παρέλαβε από τα χέρια του αγίου Καθηγουμένου π. Εφραίμ, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος,  συμμετεχόντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Λεμεσού κ. Αθανασίου και Κορίνθου κ. Διονυσίου, επί κεφαλής χιλιάδων πιστών χριστιανών.
Στην είσοδο του Ναού, σε ειδική εξέδρα ετελέσθη σύντομη Δοξολογική Δέηση, ενώ στην σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, συγκινημένος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί μεγάλη ευλογία για την πόλη μας, η έλευση της Αγίας Ζώνης».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, για την μεταφορά της Τιμίας Ζώνης.

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων και των αγίων Αρχιερέων Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, Λεμεσού κ. Αθανασίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος άγιος Καθηγούμενος π. Εφραίμ, μιλώντας για τα θαύματα των Αγίων και ιδιαιτέρως του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, στη                                                                                         ζωή της Εκκλησίας.
Κατά την διάρκεια της νύκτας ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, ενώ το προσκύνημα των πιστών συνεχιζόταν αμείωτο.
Την κυριώνυμη ημέρα του Αγίου Δημητρίου, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το πρωί, ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ο Όρθρος και το Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο.
Στόν Όρθρο χοροστάτησε, αλλά και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος ντύθηκε, μάλιστα, εκτός του Ι. Βήματος, κατ' ενώπιον του Λαού, των ψαλτών ψαλλόντων το αργό «Άνωθεν οι προφήται», συλλειτουργούντων και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Χαλκίδος κ. Χρυσστόμου. Καθώς και του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, αλλά και του Ι. Κλήρου της Ι. Μητροπόλεώς μας, προεξάρχοντος του αγίου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου.
Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος άγιος Λεμεσού κ. Αθανάσιος, αναφερθείς στην διηνεκή παρουσία των Αγίων στη ζωή των πιστών.
Πριν την Απόλυση και την ευλογία του Κολλύβου προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τον άγιο Καθηγούμενο, τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου και τους συνεργάτες του, ενώ συνεχάρη και όλους τους εορτάζοντες, μεταξύ των οποίων και τον παρόντα Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Βουρδάνο.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία έψαλλαν εξαιρετικά πολυάριθμοι Χοροί Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση των κ. Γεωργίου Καραγκούνη και κ. Ιωάννου Δέδε.
Το προσκύνημα των πιστών συνεχίστηκε και μετά το πέρας του Εσπερινού, αλλά και κατά την διάρκεια της νύκτας, οπότε και ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας, Αρχιμ. Νικόδημος Πόγκας.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 8.00 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος και ο Καθηγούμενος π. Εφραίμ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε καταρτισθεί, μετέφεραν την Τιμία Ζώνη προς προσκύνηση, κατά σειρά, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος, όπου πέρασαν από τους θαλάμους όλων των ασθενών, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο, τη Σχολή Πεζικού, τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως και τις Φυλακές, ενώ στις 12.00 μ. περίπου επέστρεψαν την Τιμία Ζώνη στον Ι. Ναό, όπου ανέμεναν πλήθη πιστών για να προσκυνήσουν.
Το βράδυ ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, με τη συμμετοχή του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, του Καθηγουμένου π. Εφραίμ και πολλών Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως και άλλων τοπικών Εκκλησιών.
Το πλήθος των πιστών πολύ κατά την διάρκεια της νύκτας, ανέμενε με υπομονή για να προσκυνήσει την Τιμία Ζώνη, ενώ οι περισσότεροι κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στις 7.00 π.μ. εψάλη η Ιερά Παράκλησις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου και του αγίου Σιατίστης κ. Παύλου και στη συνέχεια, στις 8.00 με κάθε επισημότητα και την συμμετοχή του Λαού του Θεού, των Αρχόντων και του Ιερού Κλήρου, οι οποίοι είχαν επί κεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, η Τοπική Εκκλησία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων και της ψαλμωδήσεως του « Άξιον εστί», κατευόδωσε την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, ζητώντας από τον Καθηγούμενο π. Εφραίμ και τους πατέρες, να μην λησμονούν ποτέ στις προσευχές τους, να προσεύχονται « υπέρ του Ι. Κλήρου, των Ι. Μοναστηρίων, των ευσεβών Αρχόντων, του Φιλοχρίστου Στρατού και του Ευσεβούς Λαού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων» .



                                           Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου


Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr



Κοινοποίηση