Διαφημίσεις

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νικόλαο Καπαδούκα


Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στον Ι.Ν. Γέννησης της Θεοτόκου (Ελευθερώτριας) στη Γλώσσα,θα γίνει η ετήσια εκδήλωση μνήμης για τον ναύτη Νικόλαο Καπαδούκα.
 Ο Γλωσσώτης Ν.Καπαδούκας έπεσε υπέρ Πατρίδος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου,από τουρκικά πυρά (8 Αυγούστου 1964). Στην εκδήλωση τιμής & μνήμης θα παραστούν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κος Χρήστος Βασιλούδης, Δημοτικοί & Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Σχολεία όπως και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του εκλιπόντος Ήρωα μας. Περυσινή αναφορά μας εδώ.


                                 Ο βομβαρδισμός της ακταιωρού «Φαέθων» το ’64

   Ο πλοίαρχος Μητσάτσος 27 χρόνων τότε  απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών, έφτασε στην Κύπρο του ’64, ως αξιωματικός του Ναυτικού, κυβερνήτης του «Φαέθων» και διοικητής των δύο μοναδικών μας «πολεμικών» πλοίων. Με προβλήματα στη μηχανή κίνησε ο Μητσάτσος από το Ναύσταθμο στο Βορρά -χάλαγε συνέχεια η διαολεμένη- με πέντε πυροβόλα και μια δράκα ανθρώπους. «Υποστηρίξατε από θαλάσσης τις μάχες στη στεριά», ήταν η εντολή-αποστολή κι οι συγκρούσεις στη Μανσούρα και στα Κόκκινα βρήκαν πλοίαρχο και πλήρωμα να πολεμούν. Και σπάει πάλι η αντλία και σταματάει η μία μηχανή του «Φαέθων», με νέα εντολή να οδηγεί τον Μητσάτσο προς όρμο πάρα δίπλα για επισκευή. Μαζί και το «Αρίων», όπου το καραβοστάσι «Ξερός». Στο αιματηρό ημερολόγιο και η 7η Αυγούστου 1964, στους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

  Ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο αγνώστου ταυτότητας, σίγουρα τουρκικό πετάει πάνω από τα κεφάλια των 23 του «Φαέθων»: του αξιωματικού Μητσάτσου, των δύο υπαξιωματικών και των 20 κληρωτών ναυτών. Σε αυτούς και ένας Κύπριος εθελοντής. Πετάει το αεροπλάνο προπομπός επίθεσης είναι αυτό σημάδι ότι όπου να ’ναι έρχονται τα βομβαρδιστικά. Διώχνει ο Μητσάτσος το «Αρίων» και συγκεντρώνει το πλήρωμά του: «Φύγετε. Όσοι θέλετε να φύγετε πιάστε τη βάρκα» -υποχρέωσή τους δεν ήταν να πολεμήσουν- ειρήνη βασίλευε στην Ελλάδα σε αποστολή βρίσκονταν σε άλλο κράτος για προστασία του ελληνισμού. «Φύγετε», φώναζε ο Μητσάτσος. Να φύγουν και οι δύο υπαξιωματικοί του ενός η γυναίκα μόλις είχε γεννήσει, του άλλου περίμενε παιδί. Κανένας δεν έφυγε. «Αναμείνατε να βληθείτε πρώτα και εν συνεχεία απαντήστε εσείς», ήταν η διαταγή από το επιτελείο. Και έφτασαν τα τουρκικά αεροπλάνα, γύπες στον ουρανό.

...και έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Ειρήνη πια στη γαληνεμένη γη των αθάνατων έξι, παίρνουν μια θέση στις καρδιές και στην Ιστορία μας. Κάτω από το θρόισμα των φύλλων, όπου η σιωπή πια λαλεί ήχους και φωνές της θυσίας τους «διά την εκπλήρωση των προαιώνιων εθνικών πόθων», όπως γράφει η ταφόπλακα των έξι:

 Υπασπιστής Α’ Σπυρίδων Αγαθός, ετών 29, εκ Γαρούνας Κέρκυρας Αρκαδίας,
 ναύτης Νικόλαος Νιάφας, ετών 22, εκ Λαμίας,
 ναύτης Νικόλαος Καπαδούκας, ετών 22, εκ Γλώσσης Σκοπέλου, 
υπασπιστής Α’ Νικόλαος Πανάγος, ετών 28, εκ Πραγματευτής Αρκαδίας,
 ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος, ετών 21, εκ Μονοπωλάχου Κεφαλληνίας,
 επίκουρος σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλης, ετών 26, εξ Αθηνών.


Πηγή: http://chalarisargiris.blogspot.gr/2015/04/1964.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: