Διαφημίσεις

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση/Δελτίο τύπου για τις πυρκαγιές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΕ.ΠΥ.Δ.  ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΛΟΥ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση ΣΚΟΠΕΛΟΣ Τ.Κ.: 37003
Τηλ.: 24240 24199    Fax.: 24240 24598


                                                                                                Σκόπελος, 8 Σεπτεμβρίου 2015

                                                    ΘΕΜΑ: «Δελτίο τύπου»

1. Χθες 7/9/2015 ημέρα Δευτέρα και περί ώρα 18:57 μ.μ ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά στη θέση «Κοπρισιές» Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Π.Κ Σκοπέλου και μετέβησαν στην περιοχή τέσσερα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με εικοσιπέντε (25) άνδρες για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή τριακόσια (300) μέτρα προς τα ανάντη και με έντονη κλίση μέσα σε υψηλό δάσος χαλεπίου πεύκης. Αιτία της πυρκαγιάς ήταν πτώση κεραυνού σε ιστάμενο δέντρο πεύκης και εξάπλωσή της στον υπ όροφο και σε έκταση που τελικώς περιορίστηκε έπειτα από υπεράνθρωπη προσπάθεια στο ένα (1) στρέμμα. Από την πυρκαγιά κάηκαν θάμνοι κουμαριάς , ερείκης , πουρνάρια, βάτοι και βελονοτάπητας. Επί τόπου παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις καθ’ όλη τη νύχτα. Το πυροσβεστικό έργο συντόνισε ο προϊστάμενος του Π.Κ Σκοπέλου Πυραγός Καραμήντζας Ευάγγελος. Στην προσπάθεια εθελοντικά συνέβαλαν αποτελεσματικά και ουσιαστικά πολίτες της περιοχής. Παρών ήταν ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης Χρήστος  οι αντιδήμαρχοι Πατσής Γεώργιος , Τριανταφύλλου Νικόλαος και η κυρία Κλωνάρη Μάχη. 

2. Σήμερα 8/9/2015 ημέρα Τρίτη και περί ώρα 09:00 π.μ και πριν κλείσει η πυρκαγιά της προηγούμενης ημέρας ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για νέα πυρκαγιά στη θέση «Θηλικάκια» στη Βόρεια πλευρά του Νησιού της Σκοπέλου. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Π.Κ Σκοπέλου και μετέβησαν στην περιοχή τρία (3) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με δεκαπέντε (15) άνδρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή τριακόσια πενήντα (350) μέτρα προς τα ανάντη  μέσα σε υψηλό δάσος χαλεπίου πεύκης. Αιτία της πυρκαγιάς ήταν πτώση ταυτόχρονα δύο (2) κεραυνών σε δύο αντίστοιχα ιστάμενα δέντρα πεύκης και εξάπλωσή της στον υπ όροφο και σε έκταση που τελικώς περιορίστηκε μετά από προσπάθειες των πυροσβεστών στα επτακόσια περίπου τετραγωνικά μέτρα. Από την πυρκαγιά κάηκαν θάμνοι κουμαριάς , ερείκης , πουρνάρια, βάτοι και βελονοτάπητας. Επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις οι οποίες θα μείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της  νύχτας. Το πυροσβεστικό έργο συντονίζει ο προϊστάμενος του Π.Κ Σκοπέλου Πυραγός Καραμήντζας Ευάγγελος.

  Από τη θέση του Προϊσταμένου του Π.Κ Σκοπέλου θέλω να ευχαριστήσω πρώτα τους συναδέλφους μου Αρχιπυροσβέστες, Πυροσβέστες Μόνιμους, Πενταετείς και εποχικούς  που πραγματικά επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά και υπερέβαλαν το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον και κατόπιν  τους εθελοντές πολίτες για την ευαισθησία τους και την προσφορά τους αλλά και τους φορείς τον κ. Δήμαρχο με το επιτελείο του και τους υπαλλήλους του Δήμου που ενήργησαν ταχύτατα και ουσιαστικά.
    Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω τους συμπολίτες μας ότι εμείς οι Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σκοπέλου καταθέτουμε καθημερινά την πείρα μας, τις γνώσεις μας, την τεχνική εφαρμογής του αντιπυρικού σχεδιασμού αλλά και την ψυχή μας αόκνως ώστε να κρατήσουμε αλώβητο το πανέμορφο δάσος της Σκοπέλου. Αυτό είναι καθήκον μας αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Κρινόμαστε από το έργο μας και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας από όλους εσάς.
Η αγωνία ορισμένων πολιτών όταν υπάρχει σε εξέλιξη μία πυρκαγιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε πίεση των φορέων, του Δημάρχου ή όποιων άλλων προσώπων για την πυροσβεστική τακτική και τη χρήση εναερίων μέσων. Αυτό καθορίζεται με σαφήνεια από τους νόμους και την πυροσβεστική Στρατηγική της χώρας μας και την ευθύνη για τη χρήση των μέσων αυτών φέρει αποκλειστικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο επικεφαλής της πυρκαγιάς, ο οποίος είναι αυτός που θα αιτηθεί από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος τα εναέρια μέσα όπως έχει γίνει πολλές φορές – όταν αυτό απαιτείται- στο παρελθόν. Παρόλα αυτά το λαμβάνουμε σαν μια καλοπροαίρετη πράξη η οποία αν και μη αναγκαία δείχνει την ευαισθησία των συμπολιτών μας.


                                                   Ο Προϊστάμενος Π.Κ. Σκοπέλου

                                                      Καραμήντζας Κ. Ευάγγελος
                                                                    Πυραγός


*Εμείς ευχόμαστε να είναι οι τελευταίες πυρκαγιές έστω και από τα στοιχεία της φύσης.Δεν υπάρχουν σχόλια: