Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ενημέρωση του κ.Ευάγγελου Τσουκαλά για τη ΔΕΥΑΣ


Επειδή πολλά ακούγονται σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ και όχι μόνο, ο Αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Τσουκαλάς, μας έκανε τις εξής διευκρινήσεις για την σωστή ενημέρωση των δημοτών.


<< Κανένας δεν είναι κακός και δεν έχει διάθεση να κάνει αυξήσεις!
Έγινε μεγάλος ντόρος και παρερμηνεία για την αύξηση στο νερό. Στην ουσία δεν υφίσταται αύξηση.
Συγκεκριμένα στα τιμολόγια που έχουν μηδενική κατανάλωση(πχ. είναι κλειστά η δεν ξεπερνούν τα 10 κυβικά ελάχιστη κατανάλωση το χρόνο) , τα πάγια τους θα ανέβουν 2.30 ευρώ τον χρόνο.
Μέχρι 30 κυβικά η αύξηση θα είναι 3.37 ευρώ τον χρόνο.
Μέχρι 70 κυβικά η αύξηση θα είναι 12.50 ευρώ τον χρόνο.
Μέχρι 180 κυβικά η αύξηση θα είναι 46 ευρώ τον χρόνο και από 180 κυβικά και πάνω 355 ευρώ τον χρόνο.
Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και όχι αυτά που συζητιούνται δεξιά και αριστερά πχ.για 40% αύξηση...Αυτή η αύξηση για τον καταναλωτή τον απλό, στην ουσία  είναι ένας καφές! Αυτός που πίνει πχ. 20 καφέδες τον χρόνο στα μαγαζιά, ας πιει 19...
    Η αύξηση αυτή είναι μηδαμινή ως προς τις ανάγκες της ΔΕΥΑΣ ,και θα φέρει στα ταμεία έσοδα 67.000 με 70.000 ευρώ επιπλέον, από την προηγούμενη χρονιά, ΕΑΝ όλοι οι δημότες πληρώσουν κανονικά!
   Εάν η ΔΕΥΑΣ πληρωθεί κανονικά από τους δημότες (χωρίς την αύξηση),τα έσοδα θα ανέρχονται, βάση παλαιότερων εκτιμήσεων,στο μηδαμινό ύψος των 20.000 ευρώ περίπου τον χρόνο, σε πλεόνασμα. Και λέω μηδαμινό διότι εάν πχ.γίνει μια ζημιά σε μηχάνημα του βιολογικού μπορεί να εξανεμιστούν αυτά τα χρήματα.
    Η ΔΕΥΑΣ Σκοπέλου,  έχει ένα δίκτυο απαρχαιωμένο γύρω στα 200 χιλιόμετρα... και είναι το μεγαλύτερο στις Β.Σποράδες. Το δίκτυο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να αντλεί νερό από 30 διαφορετικά σημεία του νησιού (πχ. Μαυράκη,Αη Γιάννης,Έληος,Καμίνια) σε σύνολο 35 γεωτρήσεων και το διοχετεύει σε όλο σχεδόν το νησί. Π.χ.μόνο η Γλώσσα, αντλεί νερό από 10-12 διαφορετικά σημεία.
    Αυτό σηματοδοτεί βέβαια και το ανάλογο κόστος στην ΔΕΥΑΣ όπως, διαρκή σέρβις,μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (αντλίες παροχής ύδατος).
    Επίσης η ΔΕΥΑΣ λειτουργεί 3 εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού (Σκοπέλου-Αγνώντα-Έληους) και με πρόβλεψη να κάνει και 4ο στη Γλώσσα. Αυτά δουλεύουνε με λιγοστό προσωπικό, ανειδίκευτο(για βιολογικό καθαρισμό), από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία τους!
Το μεγάλο ερώτημα είναι, όταν συμπληρωθούν 15-20 χρόνια λειτουργίας  και θα είναι απαραίτητη η συντήρηση αλλά και η αποκατάσταση των βλαβών, με ποια χρήματα θα γίνουν οι επισκευές;
Η ΔΕΥΑΣ για όλο το δίκτυο της έχει 1 όχημα, μοντέλο του 1998.
 Αναρωτήθηκε κανείς, τα συνεργεία  πως κινούνται; Με  δικά τους μεταφορικά μέσα και πολλές φορές μάλιστα και τα καύσιμα δικά τους! Αυτοί είναι οι "τεμπέληδες της ΔΕΥΑΣ", όπως κατά καιρούς λέγονται από κάποιους δημότες. Πως γίνεται να υπάρχουν τόσες  απαιτήσεις από αυτούς τους ανθρώπους όταν δεν τους παρέχουμε ούτε τα αναγκαία μέσα;
     Θα αναρωτηθούν κάποιοι "έξυπνοι'', γιατί τόσα χρόνια δεν κερδίζει η ΔΕΥΑΣ;
Τους απαντώ: Κέρδος δεν υπάρχει διότι τα έξοδα είναι ίσα με τα έσοδα .Και οι εκάστοτε πρόεδροι της ΔΕΥΑΣ το μόνο που φρόντιζαν, ήταν να μη στεναχωρούν τον κόσμο... Εν μέσω κρίσης η ΔΕΗ έκανε 4 αυξήσεις και επειδή η ΔΕΥΑΣ είναι απόλυτα εξαρτημένη από το ρεύμα, έπρεπε να ακολουθήσει την αύξηση της ΔΕΗ. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος αλλά έτσι λέει η λογική.Ανεβαίνει το πετρέλαιο ανεβαίνει το πλαστικό,το ψωμί...
    Κάποιοι αναρωτιούνται για το χρέος των δημοτών και  επιμένουν, πως πρέπει να κόψουμε το νερό σ΄αυτούς που χρωστούν. Αλλά η ΔΕΥΑΣ δεν είναι ούτε ΔΕΗ  ούτε ΟΤΕ, που η διακοπή είναι απλή υπόθεση ενός διακόπτη, γιατί η διακοπή του νερού, αλλά και η επανασύνδεση, απαιτεί πολύ χρόνο εργασίας. Αυτά τα χρήματα  εάν τα μαζεύαμε αύριο το πρωί,θα τα δίναμε αμέσως σε οφειλές της ΔΕΥΑΣ. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι χρωστάμε στο ΙΚΑ 420.000 ευρώ και είμαστε στο διακανονισμό των 100 δόσεων πλέον,το οποίο και αποπληρώνουμε από τον Ιανουάριο του 2015.
Σας παρακαλώ όλους, να κάνετε την αυτοκριτική σας και να αναρωτηθείτε αν πρέπει να πληρώνετε ή όχι >>.


                                                                                          Με εκτίμηση
                                                                                  Ευάγγελος Τσουκαλάς
                                                                                  Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΣ

Κοινοποίηση