Διαφημίσεις

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

H μερική έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου 2015

Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015 και ώρα 11 π.μ. θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από το Γυμνάσιο και Λύκειο Σκοπέλου  ένα πολύ όμορφο και σπάνιο φαινόμενο με την βοήθεια και την γνώση μέλους της  Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Γεώργιο Μιχαήλ.

Πρόκειται για την έκλειψη Ηλίου, που όλη η Ευρώπη θα θαυμάσει, είτε ως ολική είτε ως μερική. Τα τηλεσκόπια του Παρατηρητικού Τμήματος του μέλους της Εταιρείας θα στηθούν  στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σκοπέλου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, η παρατήρηση θα γίνει είτε κατ’ ευθείαν από τους προσοφθάλμιους φακούς, είτε με προβολή του Ήλιου σε πέτασμα κάποιου τηλεσκοπίου.
Απαγορεύεται αυστηρά η παρατήρηση της έκλειψης με γυμνό μάτι, διότι υπάρχει φόβος να τυφλωθούμε από το άπλετο φως του Ήλιου, διότι η έκλειψη στην Ελλάδα θα είναι μερική. Πρέπει, οπωσδήποτε να έχουμε ειδικά γυαλιά παρατήρησης ή πολύ καλά μαυρισμένο γυαλί.

Ας κάνουμε όμως, μια ιστορική αναδρομή, για να κατανοήσουμε καλύτερα το ξεχωριστό αυτό ουράνιο φαινόμενο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ολική έκλειψη της 20ής Μαρτίου 2015, θα είναι ορατή από τα Νησιά Φερόε και τη Νήσο Σβάλμπαντ (στα βόρεια της Νορβηγίας), όπου οι κυνηγοί ηλιακών εκλείψεων θα τρέξουν να την καταγράψουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές και τα τηλεσκόπια τους.

Στην πατρίδα μας η Σελήνη θα «αγγίξει» την άκρη του Ήλιου στις 10:40 π.μ. Στις 11:44 π.μ. θα βρεθούμε στο μέγιστο της μερικής έκλειψης και στις 12:50 μ.μ. η Σελήνη θα αφήνει την άκρη του Ήλιου με αποτέλεσμα το φαινόμενο να φτάνει στο τέλος του. Η παρατήρηση καθ’ όλη την διάρκεια της έκλειψης θα πρέπει να γίνει με ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, αφού απαιτείται ασφαλές φίλτρο για τα τηλεσκόπια, προστατευτικό τζάμι Νο14 της μάσκας ηλεκτροκόλλησης ή τα ειδικά γυαλιά έκλειψης, για όσους προσπαθήσουν με γυμνά μάτια να την παρατηρήσουν.

Πρέπει να δοθεί τεράστια σημασία στον τρόπο, με τον οποίο θα παρατηρήσουμε τον Ήλιο, για αποφυγή δυσάρεστων ατυχημάτων. Αυτή θα είναι η τελευταία έκλειψη που θα είναι ορατή από τη Ελλάδα, η επόμενη θα είναι το 2020,όπου ο καιρός θα είναι κάλος στα μέχρι στιγμής δεδομένα.

                                       Γεώργιος  Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: