Facebook Instagram Twitter YouTube

Recent

Διαφημίσεις

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση για τις παιδικές χαρές στην Σκόπελο

Μετά από δικαιολογημένες εύλογες απορίες και αγανάκτησης μαζί, γονέων με μικρά παιδιά που πήραν έκταση στο διαδίκτυο χθες, για το κλείσιμο-κατάργηση των παιδικών χαρών σε περιοχές της Σκοπέλου, τα "Δρώμενα του τόπου μας" επικοινώνησαν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Νίκο Τριανταφύλλου ώστε να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση για το θέμα αυτό και να λυθεί οποιαδήποτε απορία προς τους συνδημότες μας. Ο Αντιδήμαρχος αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

" Για να κάνω γνωστό το τι ακριβώς έχει συμβεί με την αφαίρεση των παιδικών χαρών από σημεία του νησιού μας και για την αποκατάσταση κάθε αλήθειας, έχω να σας αναφέρω τα παρακάτω:

    Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 28492/11.05.2009 (ΦΕΚ Β΄931 ) Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων , τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους , η διαδικασία συντήρησης αυτών , καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
   Με την νομοθεσία αυτή λοιπόν που ψηφίστηκε , οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να προβούν στην σχετική διαδικασία ( πιστοποίησης – νομιμοποίησης ) μέχρι το τέλος του 2012.
   Εάν θα πρέπει να μιλήσουμε και για μια εκ νέου δημιουργία παιδικής χαράς - παιδότοπου,τότε θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο χώρος αυτός θα πρέπει μεταξύ άλλων, να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά,  να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.
   Επιπλέον να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.) και να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση  (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).

   Με μετέπειτα όμως απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (15693/18.04.2013) και με την ανάλογη ψήφιση και δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ , δόθηκε στους Δήμους η ευχέρεια και το περιθώριο , να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να λειτουργούν σωστά , μέχρι τις 31/12/2014. Με το τελείωμα της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής  (31.08.2014 ) , δεν έγιναν αυτά που έπρεπε , προκειμένου να διευθετηθεί το φλέγον αυτό ζήτημα . Σε 4 μήνες και μέχρι της λήξης της διορίας που ο νόμος όριζε , δεν ήταν εφικτό να γίνει τίποτα και από μέρους μας,έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα.

   Σε κλήση απολογίας που έλαβα ( ως υπεύθυνος έναντι του Νόμου ) από τον Διοικητή του Α.Τ. Σκοπέλου , αρχές του έτους (Ιανουάριο 2015) και ερωτηθείς για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από μέρος της Δημοτικής Αρχής , έτσι ώστε να έχουμε νόμιμες παιδικές χαρές στο νησί μας , η απάντηση ήταν πως δεν είχαμε την ευχέρεια να διευθετήσουμε το ζήτημα αυτό και η πρώτη κίνησή μας θα ήταν να κλείσουμε με απαγορευτικές ταινίες όλους τους χώρους , έτσι ώστε να μην γίνεται καμία χρήση πλέον και για την ασφάλεια των παιδιών . Η επόμενη κίνηση και αν δεν τηρούταν αυτό το μέτρο, θα ήταν να τις αφαιρέσουμε όλες , όπως και έγινε. Εννοείται πως οι τοπικοί αρμόδιοι εμπλεκόμενοι του κάθε Διαμερίσματος ( Σκοπέλου , Έλιους , Γλώσσας ) ήταν ενημερωμένοι για το θέμα αυτό.Με το πρόγραμμα συμμετοχής του Δήμου μας στο Ο.Σ.Α.Μ.Ν ( Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Μικρών Νήσων ) της περιφέρειας Θεσσαλίας , έχει εγκριθεί και πρόκειται να φτιαχτούν 1 Παιδική χαρά στην πόλη της Σκοπέλου και 1 παιδική χαρά στην Γλώσσα Σκοπέλου ( έως 31.12.2015 ) , οι οποίες θα πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Παράλληλα ο Δήμος μας κινείται και διερευνά ή από ιδίους πόρους ή από δωρεά ιδιωτών , να αντικαταστήσει στο Νέο Κλήμα (1) και στο Λουτράκι (1) , τις παιδικές χαρές που αφαιρέθηκαν.

   Δεν αγνοούμε κανένα συμπολίτη μας , απ΄ τον πιο μικρό έως και τον γηραιότερο. Είμαστε πάντα κοντά σε όλες τις ηλικίες και τις ανάγκες του νησιού μας . Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις , να ανταποκρινόμαστε καθημερινά σε όποιο πρόβλημα προκύπτει. Οι καταστάσεις όμως που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας , δεν είναι όλες εύκολες . Άλλες τακτοποιούνται άμεσα , άλλες θέλουν το χρόνο τους. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή και κατανόηση απ΄ όλους σας!
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και είμαι εδώ για να σας λύσω την όποια περαιτέρω απορία σας "


                                                  Με εκτίμηση
                                           Νίκος Τριανταφύλλου
                                         Αντιδήμαρχος Σκοπέλου 
Κοινοποίηση